
Brugpiepers
Daar gaan ze dan. Op de fiets, of misschien wel met de bus. Alleen naar de middelbare school. Dat is wel even anders. De vertrouwde omgeving van je eigen klaslokaal, je eigen juf of meester en de regelmaat van je dag, dat valt allemaal weg. Nu ren je ineens ieder uur naar een ander klaslokaal, sjouw je je een breuk aan al die boeken en krijg je op een totaal andere manier les. De overstap van de basisschool naar de middelbare school is gigantisch.
Weet iemand waar het aardrijkskunde huiswerk staat in Magister?! Ello?!
In de klas van de middelbare school hangen de meeste kinderen in hun stoel. Of in deze tijd hangen ze achter hun pc. Ze luisteren half naar wat de docent te melden heeft en zijn vooral met veel andere dingen en met elkaar bezig. Echt een actieve houding is er nauwelijks bij.
Van de stof krijgen ze niet veel mee en als ze er later zelf mee aan de slag moeten tijdens het huiswerk wordt het ineens lastig. Waar gaat het over? Hoe moet ik dit aanpakken? Ik begrijp er niets van? Het wordt ineens een uitdaging als ze de stof moeten leren. En dan hebben we het nog niet eens over ingewikkelde roosters, systemen en agenda’s.
Ze hebben vaak geen idee hoe ze dit moeten aanpakken. Op de basisschool lukte dat nog wel. Dat was niet zoveel en ook nog niet zo moeilijk. Nu moeten ze het ineens zelf doen en is het nog lastiger ook. Maar hoe dan? Ze hebben nooit geleerd hoe ze moeten leren?
Kan ik het niet, of kan ik het nog niet?
Het is dan ook niet gek dat veel leerlingen geen idee hebben hoe ze moeten leren. Ze hebben hier nog nooit les in gehad. Iedereen moet het zelf maar uitzoeken en ondervinden wat werkt en wat niet. Weet jij het als ouder wel voor jezelf? Hoe je echt goed kan leren?
Als je altijd weinig moeite hebt moeten doen om dingen te leren, dan kan dat op de middelbare school voor stress zorgen. Het is vervelend dat je geen idee hebt hoe je dit moet aanpakken. Veel leerlingen raken in de stress en denken dat ze het niet kunnen. Ze geven het snel op. Ze hebben niet geleerd dat doorzetten bij leren hoort. Dat fouten maken helpt bij het leren en dat dit dus helemaal prima is. Je ziet dat de mindset vaak fixed is. Ze hebben niet geleerd om te denken in nog niet.
Groei mindset zet je in je kracht
Door leerlingen te laten zien hoe het brein werkt en hoe je leert, komt er meer begrip. Ze begrijpen waarom het niet direct lukt en dat ze er voor moeten oefenen om het te leren. Dat leren meer is dan het een keertje doorlezen. Ze leren wat er allemaal bij komt kijken als ze aan de slag gaan met leren en hoe ze dit op een fijne manier kunnen doen.
Vaak zie je dat als leerlingen inzicht krijgen in het leren leren en de werking van het brein, er meer rust ontstaat. Ze denken niet meer dat ze het niet kunnen, maar gaan denken dat ze het nog niet kunnen. Het kleine woordje nog is een mega verschil in het gevoel en het resultaat bij de leerling als ze aan de slag gaan met leren.
Hoe fijn zou het zijn, als de leerlingen deze informatie al zouden leren tijdens de basisschool? Dat ze weten hoe ze moeten leren en dat het normaal is als het niet direct lukt. Dat zou een hoop stress en verdriet kunnen besparen bij heel veel leerlingen.
Is het herkenbaar voor jouw kind dat het geen idee heeft hoe het moet leren en wat erbij komt kijken? Kijk dan eens bij de training Ik Leer Leren.
Wie weet kan ik iets voor jullie betekenen.