
Eindelijk naar de brugklas. Kleintjes worden groot. Of toch niet?
Op naar de brugklas en dus huiswerk plannen
“Komend jaar gaat mijn dochter naar de brugklas.” zie een moeder tegen mij. “Ze heeft er ontzettend veel zin in!” Ze vertelt dat ze het zelf wel een beetje spannend vindt, want haar dochter heeft er nooit wat voor hoeven doen. “Het ging haar altijd zo gemakkelijk af. Huiswerk heeft ze nooit veel aan gedaan”. Daar heeft ze wel een punt. De overstap van de basisschool naar de middelbare is groot. Er komt een heleboel op de jongeren af. Huiswerk plannen is wel iets waar ze mee aan de slag moeten.
Eerste week brugklas
De eerste dag is super leuk. Ze hebben er zin in! Nieuwe avonturen beleven, nieuwe vrienden maken, nieuwe uitdagingen aangaan. Met een volle rugzak gaan ze op pad naar de nieuwe school, waar zij nu de jongste zijn in plaats van de oudste. Ineens zijn ze de brugpiepers van de school. Sjouwend en ploeterend met hun grote, zware rugzak. In het begin is het een doolhof van lokalen, maar dat went snel. Elk uur een ander vak. De eerste week doen de docenten het nog een beetje rustig aan met het huiswerk. “Dan kunnen ze een beetje inkomen.”, wordt er gezegd. Dat even ‘inkomen’ begrijpen de brugpiepers niet zo. Hoezo huiswerk? Hoezo plannen. Ze hebben vaak geen idee.
Huiswerk plannen en organiseren
De tweede week begint het huiswerk al meer door te komen. Het huiswerk plannen is nu essentieel! Nu begint het al een beetje lastiger te worden naast het sporten en chillen, om alles op tijd af te hebben. Overal staat iets wat je moet doen. In Magister, in Ello. Sommige docenten vertellen het in de les. De druk wordt al hoger. Waar moet ik beginnen? Waarmee moet ik beginnen? Hoe pak ik dit eigenlijk aan? Hoe moet ik mijn huiswerk plannen? Dit heb ik nog nooit eerder hoeven doen? De stress slaat toe. Het leren plannen en organiseren hebben ze nog nooit geleerd. Hoe moeten ze dat dan nu ineens aanpakken?
Leren leren
Het huiswerk plannen zou een onderdeel moeten zijn van het aanbod van de basisschool en van de middelbare school, maar dat is het niet. Wat leren leren en huiswerk plannen precies inhoud, moet iedereen zelf ondervinden. Jongeren hierin helpen en laten zien wat leren leren is, geeft inzicht en rust. Ze leren om te gaan met het huiswerk plannen, geeft overzicht en zelfvertrouwen. Hoe fijn zou het zijn om dat inzicht te leren aan het begin van je nieuwe fase!
Wie leert mijn brugpieper zijn/haar huiswerk plannen?
Er zijn veel mogelijkheden om huiswerk te leren plannen. Je kunt diverse online tools vinden, maar meestal werkt het beter door samen met de kersverse brugpieper aan de slag te gaan. In mijn praktijk heb ik speciaal voor deze zoekende brugpiepers een training “Leren Leren” ontwikkeld om ze zo helemaal klaar te stomen voor hun middelbare school avontuur.
In de training “Ik Leer Leren 3.0“, coach ik jongeren in het proces van leren en plannen. Zelf aan de slag gaan met een eigen planning en ook leren hoe je deze kunt uitvoeren.
Kleintjes worden toch groot en zelfstandig :-).