Samen kom je verder

Wat zou je vinden van een training voor kinderen die naar de middelbare school gaan, waarbij ze niet meer huiswerk krijgen, maar juist leren hoe ze makkelijker doen wat ze moeten doen, zodat ze tijd besparen! Tijd om te gamen, te chillen met vrienden, te ontspannen. Maar ook leren hoe ze zich staande houden in een nieuwe groep, en hoe ze zichzelf kunnen zijn.

Bij Leren met Passie focus ik met tieners op hoe ze hun huiswerk kunnen plannen en organiseren. Charlotte Buys focust zich in haar praktijk Flink Kindercoaching juist op het gebied van sociale weerbaarheid. Beide merkten we dat we het deel van de ander misten in onze begeleiding, het is allebei zo belangrijk. Toen we daarover in gesprek gingen was de klik er gelijk. We hebben er vaart achter gezet en zijn gelijk aan het werk gegaan. Het gevolg? De Sterke Start training.

Plannen & organiseren

Leerlingen lopen op emotioneel gebied vaak vast als ze op de middelbare school komen. Het is spannend, alles is anders en het veilige gevoel van de basisschool is weg. De structuur van een juf of meester voor de klas die aangeeft wat je moet doen is er niet meer. Dan sta je er ineens helemaal alleen voor. Hoe doe je dat? Hoe gedraag je je in de groep? Met de Sterke Start training zetten wij kinderen weer in hun kracht. 

Als wij de kinderen bij ons in de praktijk vragen waar ze het meest tegenop zien, dan is dat het plannen en organiseren van het huiswerk.

Vaak is er een gevoel van ‘ik ben al geweest’ als ze om 15:00 thuiskomen. Om dan nog jezelf te motiveren om een uurtje je huiswerk te gaan doen kan best een uitdaging zijn. Kids kunnen het wel, maar ze overzien het soms niet. Dat is ook een uitdaging aan deze tijd, we willen alles nu, en we willen direct resultaat. Het gevoel van ‘geen tijd hebben’  wordt voor een groot deel opgelost met het plannen wat ze leren in onze training, dat is ook de ervaring van de eerdere trajecten die ik gedaan heb. Het plannen van hun huiswerk geeft rust. Soms is een planning ook te vol, bijvoorbeeld als een kind naast school veel andere activiteiten heeft. Dan focussen we ook op leren ontspannen. 

Naast het plannen en organiseren van hun huiswerk staat ‘nieuwe vrienden maken’ hoog op de lijst van dingen waar ze tegenop zien. Want hoe doe je dat ook alweer? Vaak gaan ze maar met één iemand naar een nieuwe school, of zelfs alleen. Hoe ga je contact zoeken, zeker nu bijna alles online en via WhatsApp gaat. 

Samen Sterk training

In de training werken we in 8 weken aan de weerbaarheid en planning van leerlingen, zodat zij een sterke start kunnen maken in de 1e of 2e van de middelbare school. We behandelen de volgende onderwerpen:

  • Plannen van huiswerk
  • Werking van het brein en leren leren
  • Leerstof toets klaar maken met behulp van een mindmap
  • Je eigen leerstijl ontdekken en andere geheugentechnieken
  • Sterke lichaamshouding en uitstraling
  • Het vergroten van je zelfvertrouwen en eigenwaarde
  • Opkomen voor jezelf: je eigen mening geven, zeggen waar je last van hebt, meedoen en buitensluiten, omgaan met groepsdruk en conflicten, hulp vragen.
  • Positief denken, 4 G’s

De training is bewust planning en leren versus sociale weerbaarheid om de week, zodat ze kunnen oefenen wat ze geleerd hebben en ook tijd hebben gehad om succes te ervaren.

We hopen dat we onze Sterke Start training ook in samenwerking met scholen kunnen geven, om meer kinderen te helpen met de overstap naar de middelbare school. Zowel aan het plannen en organiseren als aan sociale weerbaarheid wordt minimaal aandacht besteed. Terwijl het een enorme impact heeft op de kinderen. Als ze dat spannend vinden voelen ze zich vaak alleen. Bij de ander zien ze die spanning niet. Ze zitten niet lekker in hun vel en schamen zich voor hoe verloren ze zich voelen. Daarom hebben we bewust voor een groepstraining gekozen. Zodat er ook een stuk herkenning is. “Oh, heb jij dat ook!”

Met het terugkeren naar school na de lockdown merken we veel stress op bij kinderen. Door de quarantaine is het zichtbaar geworden dat dingen niet lukten. Hoe vindt je nu dan weer je plek in de groep? Hoe ga je om met pesten en groepsdruk? Eerst zitten ze thuis, nu moeten ze weer naar school. Maar de systemen die ze thuis gebruikten worden nu ook gebruikt, ze krijgen half in de les door wat ze moeten doen, en de rest staat in Magister of op Teams. Het overzicht raken ze totaal kwijt. 

In de training nemen we de kinderen hierin mee, maar ook de ouders, die vaak ook niet meer weten waar ze het zoeken moeten. We geven praktische hulpmiddelen en inzicht, en gaat in gesprek met je kind. Je kind hoeft het daardoor niet zo alleen te doen. Aan het einde van de training is er een terugkeer moment. Wat heeft de training voor je gedaan, hoe heb je het aangepakt, wat is er nog nodig. Zo betrekken we de ouders en het kind ook heel bewust bij het proces, wij gaan je niet vertellen wat je moet doen, jij gaat onderzoeken wat voor jou (of voor jouw kind) werkt.

Gun je kind ook een Sterke Start. De eerste training start medio september in Vathorst (Amersfoort). 

Wil jij meer weten over de training Sterke Start? Kijk dan op de site, of neem contact met ons op. 

Charlotte ( 06-41871977) of (Mireille 06-51122939).